Corona en de kerkJe bent van harte welkom om de zondagse erediensten online bij te wonen. Momenteel zitten we in Nederland in een lockdown en vanuit de overheid geldt een dringende oproep om zo weinig mogelijk te reizen. We hebben daarom ook besloten om geen bezoekers toe te laten tijdens de kerkdiensten. In ons kerkgebouw zijn alleen de gemeenteleden aanwezig die noodzakelijk zijn om de uitzending mogelijk te maken.

De diensten zenden we uit via ons YouTube kanaal. ’s Middags om 17.00 uur zenden we via kerkdienstgemist.nl een podcast uit met een Bijbellezing, overdenking, luisterlied en gebed.

Hieronder lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de kerkdienst.

Lockdown, wat betekent dit voor ons als kerk de komende periode?

Tot en met 19 januari 2021 zijn bezoekers niet welkom bij de kerkdiensten. Ook zijn alle activiteiten geannuleerd. Alleen gemeenteleden die een rol hebben in de kerkdienst zijn welkom in de kerk.

Moet ik een mondkapje dragen in de kerk?

We vragen je een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je de kerk binnenkomt totdat je op je plaats zit. Dan mag het mondkapje weer af. Ook bij het verlaten van de kerk vragen we je een mondkapje te dragen. We conformeren ons als kerk aan de landelijke coronamaatregelen, vandaar dat we dit ook van iedereen verwachten.

Kan ik 'gewoon' op zondag naar de kerkdienst?

Helaas kan dit niet. Tot en met 19 januari 2021 zit Nederland in een lockdown en we hebben als kerk gekozen om ook de deuren te sluiten voor bezoekers. We hopen daarna weer te werken met een reserveringssysteem.

Hoe het hopelijk na 19 januari 2021 gaat leggen we hieronder uit:
Onze kerk is ingedeeld in 8 wijken. Voor elke zondag nodigen we leden uit van 2 of 4 wijken (afhankelijk van de situatie en de dan geldende RIVM adviezen), deze ontvangen op maandag een mail en kunnen tot uiterlijk vrijdag 18.00 uur aangeven dat ze komen. Dit kan door een mail te sturen naar reserveren@cgkleeuwarden.nl. Uiterlijk zaterdagochtend krijgt de aanvrager bericht of de reserveringsaanvraag toegekend is.

Mocht je verkouden zijn of juist worden (of heb je andere gerelateerde corona verschijnselen) nadat je je hebt aangemeld, blijf dan zondag thuis.

Wat moet ik doorgeven wanneer ik ga reserveren?

  • Met wie wil je de dienst bijwonen
  • Behoor je tot hetzelfde huishouden
  • Uit welke wijk kom je
  • Neem je kinderen mee? Wat zijn de leeftijden en breng je ze ook naar de oppas en/of kinderkerk?
  • Wil je gebruik maken van de ringleiding
  • Ben je wel of niet akkoord wanneer je herkenbaar in beeld komt (diensten worden namelijk nog steeds uitgezonden via onze site en YouTube kanaal).

In welke wijk woon ik?

In de chrch-app staat bij je contactgegevens in welke wijk je woont.

Ik heb me opgegeven maar kan uiteindelijk toch niet...

We horen dit graag van te voren. Stuur een mail naar reserveren@cgkleeuwarden.nl.

Ik ben snotterig maar voel me op zich wel goed. Mag ik komen?

Gezondheid voorop! Kom dan niet naar de kerk. Toegang tot de diensten kan alleen indien je geen gezondheidsklachten hebt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoest en/of koorts. Zie hiervoor de richtlijnen van het RIVM

Mag ik meezingen met de liederen die we normaal gesproken samen zingen?

Tijdens de dienst mogen we helaas niet zingen. Dat wordt op dit moment door het RIVM sterk afgeraden. We houden de berichtgeving en de onderzoeken hierover nauwlettend in de gaten. Voorlopig gaan we er vanuit dat zingen niet verstandig is. We luisteren dus naar het combo. Met de indeling van de zaal houden we er rekening mee dat er niemand dichtbij de zangers of zangeressen zitten.

Hoe laat moet ik uiterlijk aanwezig zijn?

De dienst begint om 09.30 uur. Aangezien we live op YouTube uitzenden verzoeken wij iedereen om uiterlijk 09.25 uur op de stoel te zitten. Dus zorg dat je op tijd bent!

Is er na afloop van de dienst koffie en theedrinken?

Op dit moment is er geen mogelijkheid om na de dienst koffie of thee te drinken.

Ik kom met de fiets of auto, waar kan ik parkeren?

Voor parkeren geldt – zowel voor de fiets als voor de auto – dat er geparkeerd wordt op het terrein van het Van Hall Larenstein. Dit wordt gedaan omdat er achter de kerk bij het fietsenrek te weinig ruimte is om anderhalve meter afstand te houden.

Wat kan ik verwachten wanneer ik op zondag naar de kerk ga?

Bij binnenkomst word je welkom geheten en word je de (verplichte!) vraag gesteld of je klachtenvrij bent. Als je koorts hebt of je bent verkouden, blijf je uiteraard thuis. Na binnenkomst ontsmet je je handen. Heb je een jas mee? Dan neem je deze mee naar de kerkzaal. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een paraplu omdat de kapstokken niet beschikbaar zijn. Een vrijwilliger (herkenbaar door het dragen van een hesje) leid je naar je gereserveerde plek.

Heb je kinderen die naar de oppas gaan? Dan breng je eerst de kinderen naar de oppas (via zaal 1), en loop je (via zaal 2) daarna naar de kerkzaal. Als je geen kinderen weg hoeft te brengen, loop je rechtstreeks naar de kerkzaal. Er is ook kinderkerk, in een van de bovenzalen. Kinderen gaan daar op eigen gelegenheid heen. De bovenverdieping is tijdelijk gesloten voor volwassenen.

Na afloop van de dienst verlaten we de kerk van achteren naar voren: eerst verlaten de mensen in de achterste rij de kerk, daarna de tweede rij, enzovoorts. We vragen iedereen ook na het verlaten van de kerk de 1,5 meter regel te handhaven.

Update 16 december 2020

Naar aanleiding van de afgekondigde maatregelen op de persconferentie van maandag 14 december, heeft de kerkenraad besloten om geen bijeenkomsten en activiteiten in ons kerkgebouw toe te laten, met uitzondering van de kerkdiensten en de voorbereidingen daarvan. Deze maatregel geldt in ieder geval t/m dinsdag 19 januari 2021.

We kiezen hiervoor met pijn in ons hart, maar doen het ook met overtuiging. Hiermee nemen we de veiligheidsmaatregelen serieus en zijn we solidair met de rest van Nederland.